İZMİR MERKEZ
+90 533 372 03 83 info@kayagruplazer.com bahar@kayagruplazer.com
İSTANBUL ŞUBE
+90 505 249 54 62
+90 (505) 249 54 62
Lazer Markalama MakinesiLazer Markalama Makinesi

Lazer Markalama Nedir
Lazerle kesme ve kazıma, bir malzemenin yüzeyini lazerle işleyerek değiştirme işlemine verilen en yaygın isimdir. İşaretleme terimi daha az bilinse de birçok amaç için aynı derecede etkilidir ve endüstriyel lazerler, kesme ve kazımanın yanı sıra işaretleme işlemlerinde de kullanılır.

Lazer Markalama Nasıl Çalışır
Lazer markalama, herhangi bir malzeme çıkarmadan bir malzemenin yüzeyinde kalıcı işaretler oluşturmak için odaklanmış bir lazer ışını kullanır. Bu işlem, yüzeyin rengini veya görünümünü değiştirir ve genellikle seri numaraları, logolar ve barkodlar gibi işaretler oluşturmak için kullanılır. Lazer markalama ile lazer gravür arasındaki temel fark, markalamanın malzeme kaldırmamasıdır. Lazer ışını, yüzeyi ısıtarak rengini değiştirir ve bu şekilde kalıcı bir işaretleme sağlar. Lazer uygulamaları, manuel işlemlerden çok daha verimlidir.

Dört Ana Lazer Markalama Yöntemi

Malzeme yüzeylerini işaretlemenin birden fazla yöntemi vardır. Aşağıdaki yöntemler en yaygın olanlarıdır ve her biri lazer gravür makineleriyle elde edilebilir. Bu makinelerin çok yönlülüğü sayesinde ayarları değiştirerek tamamen farklı sonuçlar elde edilebilir:

  1. Tavlama: Işının yüzeyi hafifçe oksitleyecek kadar ısıtması ile yapılan işlemdir. Bu yöntem, özellikle karbon içeren metallerde, örneğin titanyumda kullanılır.
  2. Karbon Göçü: Lazerin ısısı, karbon moleküllerini malzeme yüzeyine çıkararak koyu bir işaret oluşturur. Yalnızca karbon içeren metallerde uygulanır.
  3. Köpükleme: Plastiklerde, özellikle koyu olanlarda kullanılan bir yöntemdir. Odaklanmış malzeme eritilerek köpüklü bir görünüm oluşturulur ve soğuduktan sonra mühürlenir. Bu işlem, odaklanmış alanın yoğunluğunu azaltarak hafif, pürüzsüz bir iz bırakır.
  4. Renklendirme: Lazer, malzemenin yüzeyini oksitleyecek kadar ısıtarak rengini değiştirir. Kullanılan malzemenin türüne ve rengine bağlı olarak zıt bir yüzey bırakabilir.

Lazer İşaretleyiciyle Hangi Malzemeleri İşaretleyebilirsiniz?
Önemli bir nokta, fiber lazer gravür makineleri ve fiber lazer kesicilerin aksine, CO2 lazerlerin metalleri kesmek, kazımak veya işaretlemek için tasarlanmamış olmasıdır. Ancak kaplamalı metalleri bir CO2 makinesi ile işaretleyebilir, kaplamayı kaldırarak altındaki metali ortaya çıkarabilirsiniz. Bu, nesneleri kişiselleştirmek için yaygın bir yöntemdir.

Benzer bir yüzey elde etmek için malzemeye bir işaretleme bileşiği de ekleyebilirsiniz. Bu yöntem, çarpıcı ve parlak bir yüzey bırakır. Özellikle bu uygulama için tasarlanmış MarkSolid Sprey ve Macun gibi çözümler kullanılabilir. Uygulamak için solüsyonu yüzeye sürün, 15-20 dakika kurumasını bekleyin, malzemeyi lazerle işleyin ve fazlalığı bir bez ve IPA solüsyonuyla temizleyin.

Lazerle işaretlenebilecek bazı malzemeler şunlardır:

  • Kaplamalı metaller
  • Kaplamasız metaller (CO2 lazerler için işaretleme bileşiği gereklidir)
  • Deri
  • Cam
  • Silikon
  • Seramikler
  • Kart
  • Kumaşlar

Lazer Markalama Makinelerinin Türleri
Farklı uygulamalara uygun çeşitli lazer markalama makineleri bulunmaktadır. Her tür, belirli malzemeler ve işlemler için idealdir. En yaygın iki tür CO2 lazer işaretleyiciler ve fiber lazer işaretleyicilerdir.

CO2 Lazer İşaretleyiciler
CO2 lazer işaretleyiciler genellikle metal dışı yüzeylerde kazıma işlemi için kullanılır. Bu makineler, hassas işaretlemeler oluşturmak için ışık ışınlarına sahip kapalı bir tüp sistemi kullanır. Ürün tanıma, logolar, tarih damgalama gibi işlemler için oldukça popülerdir. CO2 lazerler, elektrikli aletler, gıda ve tıbbi ambalajlar, elektronik bileşenler gibi birçok ürüne seri numaraları, logolar, matris kodları ve barkodlar kazımak için idealdir.

Uygulamalar
CO2 lazerler, kağıt, ahşap ve plastik gibi organik malzemelerde etkilidir ve ayrıca deri işaretleme için uygundur.

  • Artıları: Boyalı pirinç ve eloksallı alüminyum gibi kaplamalı metallerde idealdir. Elektronik, medikal ve paketleme gibi sektörlerde çeşitli metal dışı malzemelerde çok yönlülük sunar.
  • Eksileri: Kaplamasız metalleri işaretlemek için işaretleme bileşiği kullanımı pahalıdır. Galvo CO2 makineleri hızlıdır ancak sınırlı bir gravür alanına sahiptir. Standart CO2 gravür ve kesme makineleri daha geniş bir çalışma alanına sahiptir ancak galvo gravür makinelerinden daha yavaş çalışır.

Fiber Lazer Gravür Makineleri / İşaretleyiciler
Genellikle 20 ila 50 watt arasında olan bu lazerler yaklaşık 1.090 nm dalga boyunda fotonlar üretmek için iterbiyum kullanır. Bu da onları metal işaretleme için ideal hale getirir.

Uygulamalar
Fiber lazer işaretleyiciler, özellikle sert metallerde derin kazıma ve oymada mükemmeldir. Küçük nokta boyutları, yüksek çözünürlüklü işaretlemeye olanak tanır ve bu da onları küçük bileşenlerin toplu işaretlemeleri için ideal hale getirir.

  • Artıları: Çok yönlü ve verimlidir; daha hızlı markalama hızları sunar. Sarf malzemesi gerektirmez, ekonomik güç kullanımı ve minimum bakım gerektirir.
  • Eksileri: Yüksek yansıtma özelliğine sahip bazı metallerde etkili olmayabilir. Bazı metallerde derin gravür yeteneği sınırlıdır.

Diğer Lazer Markalama Makineleri
CO2 ve fiber lazerlerin yanı sıra, farklı uygulamalara yönelik Nd lazer, yeşil lazer ve UV lazer işaretleyiciler de bulunmaktadır:

  • Nd Lazer İşaretleyiciler: Bükülme veya bozulmaya neden olmadan ince metal levhaları işaretler. Alüminyum, çelik ve diğer kaplamalı metallerde küçük ve hassas işaretlemeler için kullanılır.
  • Yeşil Lazer İşaretleyiciler: 5 ila 10 watt aralığındaki gücü ile, yansıtıcı malzemeleri işaretlemek için idealdir. Yumuşak plastikler, devre çipleri ve PCB kartları için uygundur.
  • UV Lazer İşaretleyiciler: 355 nm dalga boyuna sahiptir. Plastik, cam ve seramik işaretleme için mükemmeldir ve elektronik bileşenler ile tıbbi ekipmanlar üzerinde yüksek kaliteli mikro işaretlemeler sağlar.

Lazer Markalama Uygulamalarına Örnekler
Lazer markalama birçok uygulamada kullanılabilir. En popüler uygulamalardan biri, çeşitli malzemeler üzerinde metin ve numaraları işaretlemektir. Seri numaraları, barkodlar vb. için mükemmel hassasiyet sağlar. “Gece ve gündüz işaretleme” olarak bilinen uygulama, klavye, araç gösterge panelleri ve içecek makineleri gibi ürünlerde arka aydınlatmayla hem aydınlık hem de karanlık koşullarda işaretlerin görünmesini sağlar.

Lazer Markalamanın Faydaları
Lazer markalama, oldukça hızlı bir üretim sunar (CO2 lazer kesicilere göre 10 kata kadar hızlı olabilir). İşlem sırasında malzemenin yapısal bütünlüğü bozulmaz, minimum atık ve dağınıklık yaratır. Kod kullanımı izlenebilirlik sağlar ve dayanıklı, aşınmaya karşı dirençli bir işaret bırakır.

Neden KGL Lazer Makinelerini  Seçmelisiniz
Tüm lazer kazıma ve markalama makinelerimiz yazılım paketleriyle birlikte sunulur. KGL Lazer ürünleri, rekabetçi fiyatlarla teslimat, kurulum ve eğitim hizmeti de sağlar. KGL ürünleri ayrıca, ömür boyu ücretsiz e-posta ve telefon desteği gibi yüksek puanlı teknik destek hizmetleri içerir. İzmir merkezli ekibimize doğrudan ulaşmak için +90 505 249 5462 numaralı telefondan iletişime geçebilirsiniz.

 

Lazer Markalama MakinesiLazer Markalama MakinesiLazer Markalama Makinesi
Yükleniyor...